Prepoznajte narcisa u sebi ili drugima: 5 karakteristika koje ukazuju da čovek voli samo sebe

16 January 2018

Narcisoidni ljudi su veliki zavodnici, ne samo u romantičnom smislu već i u svim drugim odnosima. Divljenju njegovoj ili njenoj lepoti i mudrosti nema kraja i to vremenom počinje da pričinjava veliki teret ljudima oko njih. Stručnjaci navode nekoliko osobina i ponašanja koja su karakteristična za narcisoidne osobe:

1.Pričaju samo o sebi
U svakoj rečenici pominju sebe. Nezasiti  su  u pričama o sebi, svojim kvalitetima, potrebama, ambicijama. Ne slušaju druge dok govore, nego ih prekidaju kako bi završili lični hvalospev.

2.Potcenjuje druge
Ubeđeni su da su najbolji u svemu i očekuje da se drugi prema njima tako ponašaju. Sve gledaju sa visine, sa prezirom ili podsmehom, pokazujući da su drugi bezvredni i nedostojni njegovog društva.

3.Žele da bude u centru pažnje
U društvu se stalno nameću, pokušavaju da vode glavnu reč, omalovažavaju ostale sagovornike, a čim primete da bi neko mogao da ga zaseni, postaju neprijatani i grubi.

4.Misle da su svi ljubomorni na njih
Veruju da su svi, pa i najbliži, zavidni na njegove kvalitete. Tvrde i da su prijatelji ljubomorni na njegov uspeh, a da kolege stalno pokušavaju da mu podmetnu nogu.

5.Ne trpe kritike
Narcis je veoma osetljiv na bilo kakvu kritiku, pa na nju reaguje veoma burno. S druge strane, želi da ga neprestano hvale, poštuju i da mu se dive.

novosti

Prepoznajte narcisa u sebi ili drugima: 5 karakteristika koje ukazuju da čovek voli samo sebe
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci